Home › Dieta eliminująca gluten – produkty dozwolone i zabronione

Dieta eliminująca gluten – produkty dozwolone i zabronione

Dieta bezglutenowa nie jest dobrowolną dietą. Oprócz zaprzestania zjadania pokarmów bogatych w gluten zatem na przykład: pszenżyto, orkisz i jęczmień trzeba także wyeliminować te produkty, w których gluten jest ukryty. Dietę eliminująca gluten stosują ludzie z alergią pokarmową na gluten a także chorzy na celiakię. Ludzie chorzy na celiakie, dietę muszą uwzględniać do końca życia.

Alergia natomiast być może ustąpić i stosowanie diety przestanie być już koniecznością. Stosując dietę ograniczająca gluten można jeść produkty zawierające mąkę kukurydzaną, ryżowa, sojową. Właśnie te rośliny nie posiadają na szczęście glutenu. Prowadząc dietę bez glutenu powinieneś skrupulatnie sorawdzać skład produktów. Wiele z nich w sobie posiada ukryty gluten. Najczęściej gluten znajduje się się w rybach z puszki, szynkach, daniach zakonserwowanych, zupach i sosach w proszku. Gluten znajduje się również w owocach suszonych. Kryje się tam, bo pewne owoce przy suszeniu są sypane mąką.

Uważnie należy się też przyjrzeć płatkom śniadaniowym.

Będąc na diecie eliminującej gluten polecamy decydować się na te z logo przekreślonego kłosa.

W takiej sytuacji 100% pewność, że produkt nie posiada glutenu.

Jeżeli interesuje Cię alkohol to trunki czyste nie posiadają glutenu. Mikroskopijne ilości glutenu mogą znajdować się w wódkach kolorowych, "żubrówce" i "żołądkowej gorzkiej". Ilość ta przecież jest dopuszczalna, gdy konieczna jest dieta bez glutenu. Unikać należy natomiast piwa. Zawiera ono słód jęczmienny no a w nim ukryty jest niestety gluten. Dieta ograniczająca gluten stosowana długi okres może doprowadzać do niedoborów niektórych.

składników pokarmowych, zatem dietę powinno się skonsultować z dietetykiem.

.




<< Poprzedni
Następny >>